logo
menu

Чи потрібен дитячий сад дитині?

Oct 03, 2021

«Боюся віддавати дитину в дитячий сад» — поширена проблема в сучасному суспільстві, особливо, коли батьками стають вперше. У когось з'являються страхи на тлі невдалого досвіду знайомих, а інші не можуть зважитися на тлі особистих упереджень. Але чи потрібен дитині дитячий сад або це потреба батьків, яким нема на кого залишати малюка в період зайнятості? Розберемо все по поличках, зваживши рішення «за» і «проти».

Переваги дитячого садка для дитини

«Чи повинна дитина ходити в дитячий сад?» — спірне питання, відповідь на яке у кожної сім'ї може бути свя. Психологи не дають конкретне пояснення гострої необхідності віддавати сина або дочку в установи такого типу. Виною цьому індивідуальне бачення батьків на виховання свого чада. Дитячий садок для дитини несе як користь, так і негативні наслідки. Але є ряд незаперечних переваг, які змушують відповідь «так» переважувати над «ні».

Навчання

В режим дня включені уроки, націлені на дошкільний розвиток. З їх допомогою діти вчаться керувати своїми знаннями, виробляють нові звички і розвивають:

  • пам'ять;
  • посидючість;
  • мислення;
  • реакцію;
  • відповідальність;
  • терпіння;
  • швидкість;
  • лідерські здібності;
  • взаємодія з іншими хлопцями.

На уроках діти в креативному ключі вчаться писати, рахувати, читати, вирішувати задачки і головоломки. Багато вправи націлені на розвиток особистісних якостей, що в подальшому допомагає виявляти себе в різних дисциплінах і ситуаціях. Завдяки цьому відвідування дитячого садка стає корисним етапом, протягом якого вихованці готують себе до більш серйозного кроку — початковій школі. 

Як правило, діти з хорошою дошкільною підготовкою краще проявляють себе на уроках, що відбивається на успішності. Вони немов губка поглинають нову інформацію, легше вчать матеріал напам'ять і ініціативніше беруть участь в різного роду активностях. Як і в шкільному соціумі знайти себе їм легше, адже ще з дитсадка вони навчилися знаходити спільну мову з найрізноманітнішими дітьми.

Соціалізація

Замислюючись над тим, чи потрібен дитячий сад вашому сину чи дочці, зверніть увагу на питання соціалізації. Коли дитина мало знаходиться в суспільстві однолітків — з кожним роком їй складніше заводити друзів. На тлі цього з'являється невпевненість в собі і комплекси, а перебування в оточенні незнайомих людей — стрес і дискомфорт. Навіть батьківську увагу не здатне замінити спілкування з однолітками, тому відвідування дитячого садка вважається важливим етапом в житті кожного малюка. Тут він грає, вчиться, проводить час з друзями, а головне — починає розуміти, як жити із дітьми, які мають індивідуальні особливості, характер, світогляд і інтереси. 

Розвиток

Коли мова йде про державні дитячі садки — в них представлена досить велика програма, що навчає дітей співати, танцювати, акторської майстерності та іншим видам активностей. Але в приватних установах спектр гуртків і рівень їх реалізації суттєво краще. Завдяки цьому ви можете повністю відмовитися від сторонніх шкіл, обмежившись тільки заняттями в саду. У нашому приватному центрі раннього розвитку доступні:

Дитячий садок для дитини може стати захоплюючим періодом його дорослішання, адже під час вашої відсутності він буде цікаво проводити час. Досить часто несерйозне захоплення переростає в серйозне хобі, в якому хочеться прогресувати. Ще з дитсадка дитина вчиться азам. Надалі з їх допомогою йому буде легше почати відвідувати професійну школу, що спеціалізується на конкретному виді діяльності.

Самостійність

У дитячому садку діти постійно перебувають під наглядом вихователів або викладачів. Якщо вони потребують допомоги — їм допоможуть. Але навіть в невеликих групах потрібно чекати своєї черги. В таких умовах дитина вчиться самостійності, все частіше не звертаючись за допомогою в задачах, які може виконати сама: зняти одяг, помити руки, змінити взуття та багато іншого. На тлі цього виробляється звичка. Малюк починає піклуватися про свої потреби сам, навіть вдома. Це ще одна важлива причина, що відповідає на питання: «Навіщодитині дитячий сад?» , адже самостійність — важливий навик.

Поліпшення імунної системи

Дитячий сад — місце підвищеної небезпеки, де кожна дитина в будь-який момент може захворіти або застудитися. Незважаючи на те, що всі вихованці повинні надати довідку про стан здоров'я при надходженні або після хвороби, ризик як і раніше залишається. Виною цьому специфіка поведінки, де під час гри дитя може взяти в рот пальці або іграшку. Але це слугує гарним способом тренування імунної системи, адже в таких умовах організму виробити антитіла в кілька разів легше. За статистикою, діти, які відвідували дитячий сад, рідше хворіють розповсюдженими захворюваннями, включаючи простуду і ГРВІ.

Чи мають дитячі сади недоліки?

Проблема «боюся віддавати дитину в садок»має свою аргументацію, адже така освітньо виховна система дійсно — не тільки плюси. Є й недоліки:

  1. Більше факторів, здатних викликати стрес — нове оточення і люди для дитини незвичні і вимагають часу для адаптації. Коли дитина більшу частину часу перебувала під наглядом батьків — в таких умовах їй перший час буде складно.
  2. Дитячий сад — соціум, де в одній групі зібрані різні діти. Під впливом однолітків дитина може істотно змінитися в поведінці, звичках і інтересах. 
  3. Навчання проходить в універсальному форматі — з дітьми не займаються індивідуально, а оцінюють знання за середнім показником групи. Якщо в приватних дитячих садах більш уважно ставляться до взаємодії з вихованцями окремо — в державних немає.

Тепер ви знаєте, навіщо потрібен дитячий сад, і сподіваємось, вам буде легше прийняти рішення самостійно: чи варто вдаватися до цієї послуги конкретно у вашому випадку. Але пам'ятайте, що всі «за» і «проти» можуть змінюватися або доповнюватися новими позиціями в залежності від того, який сад розглядаєте. Пропонуємо вам розглянути наш приватний дитячий садок, як один з доступних варіантів де вашій дитині буде цікаво і комфортно.

    Коментарі (0)

Додати новий коментар: