logo
menu

Як зібрати дитину в садок?

Sep 16, 2021

Коли дитина вперше йде в дитячий сад — це новий етап не тільки в її житті, а й батьків. Хтось вступає в нього легше, а для інших настільки радикальні зміни — стрес. Тому готуватися потрібно заздалегідь, щоб у самий відповідальний момент не виникли непередбачені проблеми. Але що потрібно дитині в садок в 2021 році?

Як на 100% зібрати дитину в дитячий сад?

При вступі в приватний дитячий сад кожен вихованець проходить медичний огляд, про що повинна свідчити довідка. Також до неї можуть додаватися й інші документи, які вимагає конкретний центр раннього розвитку. Але це не єдине, що потрібно врахувати при підготовці дитини до нового етапу його життя.

Вирішіть питання з одягом і взуттям

Список речей в дитячий сад може різнитись в залежності від індивідуальних вимог установи, в яке ви збираєтеся. Якщо мова йде про приватний центр раннього розвитку — більшість позицій вже включені у вартість. Найчастіше, вам потрібно докупити лише тапочки і індивідуальні речі для дитини. Якщо ж дитячий сад державного типу — варто підготувати себе до витрат. Крім особистих речей потрібен буде одяг для занять в рамках гуртків, змінні комплекти і багато іншого. Як правило, при вступі вас проконсультують з цього питання, приклавши більш точний список. 

Єдине, одяг і взуття потрібно вибирати зручний і безпечний. Бажано обрати той, який дитина сама може надіти або зняти — так їй не доведеться чекати допомоги вихователя. Якщо є застібки — віддавайте перевагу липучкам. При виборі тканин, вибирайте натуральні і довговічні, а головне — гіпоалергенні. Взуття має бути закрите ззаду і не ковзати на різних типах покриття для підлоги. 

Підготуйте іграшки

Думаючи над тим, що потрібно в дитячий сад,важливо дати дитині можливість взяти з собою щось особисте. З народження у кожного малюка з'являються свої фаворити серед іграшок. Згодом вони змінюються або залишаються колишніми. Але особливий зв'язок зберігається. Готуючи дитину до саду, важливо акцентувати увагу на можливості вибору «улюбленця», з яким він почне знайомитися зі змінами. Важливо, дозволити малюкові самостійно вибрати. За допомогою улюбленої іграшки йому буде легше адаптуватися і прийняти розлуку з батьками, будинком і звичними речами. А завести бесіду з однолітками накшталт «яка в тебе гарна машина або лялька» буде куди легше.

Підготуйте дитину емоційно

Моральна підготовка дитини — важлива частина його зборів в дитячий сад. Від цього залежить все, включаючи те:

  • як легко їй буде проходити адаптацію в новому середовищі;
  • наскільки їй сподобається відвідувати садок;
  • як швидко вона адаптується і заведе нові знайомства;
  • наскільки стресово на ній відіб'ються зміни;
  • як буде рости її успішність;
  • як вона заявить про себе в колі однолітків;
  • наскільки їй буде хотітися розвиватися і брати участь в активностях.

Психологи рекомендують почати емоційну підготовку з розповідей, де ви яскравими фарбами описуєте позитивні сторони дитячого садка. Говоріть про те, що в ньому добре і цікаво, які перспективи чекають і чого можна досягти. Важливо ще вдома зацікавити дитину і викликати в ній бажання піти в сад.

Налаштуйте дитину на садковий режим 

Розглядаючи варіанти того, що потрібно для садка сину чи дочці, важливо розуміти, режим дня істотно відрізняється від звичного. Вихованець їсть, спить, грає і вчиться за графіком. За кілька тижнів вам потрібно почати змінювати звички свого чада, орієнтуючись на режим центру раннього розвитку. Дитина повинна звикнути, що в певний час вона їсть і відпочиває, а певну кільгість годин виділяє на ігри і навчання. Так їй буде значно легше адаптуватися до нових умов.

Чому важливо приділити увагу підготовці до саду?

  • Для дитини дитячий сад — все нове і невідоме. Вона повинна бути морально готовою зустрітися зі змінами, в іншому випадку це відіб’ється на впевненості, психологічному стані, настрої і бажанні.
  • Малюкові важливо створити ті умови, в яких йому буде комфортніше адаптуватися. Як правило, улюблені іграшки і частування добре цьому сприяють. 
  • В саду дитина буде перебувати за новими правилами, які тренують терпіння, і навчають організованості. Діти вчаться брати до уваги чужі потреби і бажання, не обмежуючись тільки своїми.

Замислюючись над тим, що потрібно дитині в садок, багато батьків забувають про психологічну підготовку свого чада. На тлі цього з'являється стрес, скандали, капризи і інші негативні наслідки. А похід в дитячий сад стає справжнім випробуванням. Його можна уникнути, якщо підійти до підготовки відповідально і правильно. 

Одяг, іграшки, індивідуальні вимоги установи — лише важливі формальності. Їх теж потрібно врахувати, щоб малюк міг грати і навчатися нарівні з однолітками. Але не потрібно робити тільки на них основний акцент, адже похід в сад можна порівняти з вашим першим днем на роботі, коли колектив і оточення навколо — невідомість.

    Коментарі (0)

Додати новий коментар: